Welke parel is de grootste parel ter wereld?

Welke parel is de grootste parel ter wereld?

De grootste  parel ter wereld is 30 x 60 cm groot, weegt 34 kg en is 88 miljoen euro waard. Hij is in 2006 gevonden door een visser in de Filipijnen. Echter dit bijzondere nieuws werd pas 23 augustus 2016, per toeval, wereldkundig en is sindsdien tentoongesteld op de Filipijnen.

Voorheen was de Parel of Allah, eveneens voor de kust van Palawan gevonden, ook wel de parel van Laozi genoemd, de grootste parel. Deze was gevonden in 1939, weegt slechts 6,4 kg met een diameter van 24 cm en is 31 miljoen euro waard. Hij is tegenwoordig in het bezit van een Amerikaanse familie die hem af en toe tentoonstelt in New York. Onderstaand artikel in het AD beschrijft de bijzondere gebeurtenis.

Grootste parel ter wereld lag 10 jaar onder bed Filipijnse visser

Een parel van zo'n 30 centimeter breed en 60 centimeter lang wordt sinds gisteren tentoongesteld op de Filipijnen. Een visser deed de opmerkelijke vondst in 2006, maar verborg de parel tien jaar lang onder zijn bed. De parel is naar schatting ongeveer 88 miljoen euro waard. 

Volgens experts gaat het om de grootste natuurlijke parel ter wereld. 
De visser vond hem voor de kust van het eiland Palawan nadat hij zijn anker had uitgegooid tijdens een storm. ,,Hij merkte dat het anker vastzat op een doopvontschelp'', vertelt Aileen Cynthia Amurao van de toeristische dienst van Puerto Princesca op Palawan. ,,Hij zwom naar beneden om het anker te lichten en bracht ook de schelp mee omhoog. Dat was tien jaar geleden en sindsdien heeft hij de schelp en de parel thuis bewaard.''
De visser had geen idee hoeveel de zeldzame vondst waard was en bewaarde de parel tien jaar lang onder zijn bed. Maar toen zijn huis recent afbrandde, moest hij verhuizen en bracht hij de parel naar de toeristische dienst van Puerto Princesca.
Daar stelde een medewerker vast dat de vondst afkomstig was van een doopvontschelp. De parel is ongeveer vijf keer groter dan de 'Parel van Allah', de vorige recordhouder. Ook die parel werd gevonden in de buurt van het eiland Palawan in 1939. Die woog 6,4 kilogram en is 'slechts' 31 miljoen euro waard.

Dit is de parel van Allah

Stomverbaasd

,,Stomverbaasd waren we toen hij de parel naar ons bracht. We hebben hulp nodig van gemmologen om het helemaal te bevestigen. We wachten nog op authenticatie door het Gemmologisch Instituut en andere internationale autoriteiten'', vertelt Amurao. Lokale autoriteiten ontmoedigen het verwijderen van de doopvontschelpen omdat het slecht is voor de biodiversiteit van Palawan. Doopvontschelpen kunnen meer dan anderhalve meter lang worden en tot 250 kilogram wegen. Het komt echter maar zelden voor dat ze parels produceren.

Mis NOOIT meer een aanbieding!

Ontvang 4 x per maand informatie welke sieraden horen bij welk sterrenbeeld, leuke weetjes over parels en je wordt als eerste op de hoogte gebracht van leuke acties.
Ben er als EERSTE bij en mis nooit meer een aanbieding!