Wat zijn de natuurlijke kleuren van parels?

Wat zijn de natuurlijke kleuren van parels?

Inleiding

Parels zijn al eeuwenlang geliefd om hun tijdloze schoonheid en elegantie. Maar wist je dat parels in een breed scala aan natuurlijke kleuren voorkomen? Of je nu een klassieke witte parelketting zoekt of een unieke paarse parelring, de wereld van parels biedt een overvloed aan mogelijkheden. In deze blogpost duiken we dieper in de natuurlijke kleuren van parels en beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dit fascinerende juweel.

De natuurlijke kleuren van zoetwaterparels wit, zalm, roze en paars/blauw.

Natuurlijke kleuren zoetwaterparel oorbellen

Natuurlijke kleuren zoetwaterparel armbanden

Natuurlijke kleuren zoetwaterparel kettingen

Welke kleuren hebben echte parels?

Echte parels komen in een verscheidenheid aan natuurlijke kleuren, afhankelijk van het type parel en de omgeving waarin ze worden gevormd. Hier zijn enkele van de meest voorkomende natuurlijke kleuren van parels:

 1. Wit: De klassieke kleur die de meeste mensen associëren met parels. Witte parels zijn tijdloos en passen bij elke gelegenheid.
 2. Zalm: Een zachte, warme tint die vaak voorkomt bij zoetwaterparels.
 3. Roze: Een romantische kleur die populair is bij zowel zoetwater- als Akoya-parels (zoutwaterparel).
 4. Paars/Blauw: Deze zeldzamere kleuren worden vaak gezien bij zoetwaterparels en voegen een unieke flair toe aan elk sieraad.
 5. Zwart: Vooral bekend van Tahiti-parels, zwarte parels hebben een mysterieuze en exotische uitstraling.

Wat is parel voor kleur?

De kleur van een parel wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het type oester of mossel waarin de parel groeit, de waterkwaliteit en de specifieke omstandigheden van de omgeving. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe deze factoren de kleur van parels beïnvloeden:

 • Zoetwaterparels: Deze parels worden gekweekt in meren en rivieren. Ze staan bekend om hun diversiteit aan kleuren, waaronder wit, zalm, roze en paars.
 • Tahiti-parels: Deze parels worden gekweekt in de wateren rond Tahiti en andere eilanden in Frans-Polynesië. Ze zijn beroemd om hun donkere kleuren, variërend van zwart tot aubergine en olijfgroen.
 • Akoya-parels: Deze zoutwaterparels worden voornamelijk gekweekt in Japan en staan bekend om hun hoge glans en klassieke witte of crèmekleurige tinten.
 • Zuidzee-parels: Deze parels worden gekweekt in de wateren nabij Australië, de Filipijnen en Indonesië. Ze variëren in kleur van zilverwit tot honinggoud.

Hoe krijg je gekleurde parels?

Naast de natuurlijke kleuren kunnen parels ook worden gekleurd door middel van verschillende behandelingen. Hier zijn de twee belangrijkste methoden om parels te kleuren:

 1. Verven: Dit proces omvat het behandelen van parels met zilvernitraat en andere kleurstoffen om de gewenste kleur te bereiken. Dit wordt vaak gedaan om levendige kleuren te creëren die niet van nature voorkomen.
 2. Y-straling of Gamma-straling: Deze methode resulteert in een verdonkering van de parelhuid, waardoor de parel een zwarte, metallic glans krijgt. Dit proces wordt gebruikt voor zowel zoetwaterparels als Akoya-parels (zoutwaterparel).

Gekleurde zoetwaterparel oorbellen

Gekleurde zoetwaterparel armbanden

Gekleurde zoetwaterparel kettingen

Hoe weet je of je echte parels hebt?

Het onderscheiden van echte parels van imitatieparels kan lastig zijn, maar er zijn enkele tests die je kunt uitvoeren om de echtheid te bepalen:

 1. Tandtest: Wrijf de parel zachtjes tegen je tanden. Echte parels voelen korrelig aan vanwege de natuurlijke textuur van de nacre, terwijl imitatieparels glad aanvoelen.
 2. Lichttest: Houd de parel tegen het licht en draai deze. Echte parels hebben een diepe, iriserende glans die verandert afhankelijk van de hoek van het licht.
 3. Vergrootglas: Onder een vergrootglas vertonen echte parels kleine onvolkomenheden en een natuurlijke textuur, terwijl imitatieparels vaak perfect glad zijn.
 4. Gewicht: Echte parels voelen zwaarder aan dan imitatieparels vanwege de dichtheid van de nacre.

Conclusie

Parels zijn prachtige natuurproducten die in een breed scala aan kleuren voorkomen, van klassiek wit tot exotisch zwart. Of je nu op zoek bent naar een tijdloos sieraad of een uniek stuk dat je persoonlijkheid weerspiegelt, er is altijd een parel die bij je past. Bij Zhen Zhu zijn we trots op onze uitgebreide collectie zoetwaterparels in diverse kleuren en stijlen. Bezoek onze website om de perfecte parel voor jou te ontdekken en laat je inspireren door de tijdloze elegantie van deze natuurlijke schatten.


Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Wat zijn de natuurlijke kleuren van zoetwaterparels?
Zoetwaterparels komen in een verscheidenheid aan natuurlijke kleuren, waaronder wit, zalm, roze en paars/blauw.

2. Kunnen parels worden geverfd?
Ja, parels kunnen worden geverfd om een breed scala aan kleuren te bereiken. Dit wordt vaak gedaan met zilvernitraat en andere kleurstoffen.

3. Hoe kan ik echte parels onderscheiden van imitatieparels?
Je kunt de echtheid van parels testen door de tandtest, lichttest, het gebruik van een vergrootglas en door het gewicht van de parels te vergelijken.

4. Wat zijn Tahiti-parels?
Tahiti-parels zijn parels die worden gekweekt in de wateren rond Tahiti en staan bekend om hun donkere kleuren zoals zwart, aubergine en olijfgroen.

5. Waar komen Zuidzee-parels vandaan?
Zuidzee-parels worden gekweekt in de wateren nabij Australië, de Filipijnen en Indonesië en variëren in kleur van zilverwit tot honinggoud.

Bij Zhen Zhu delen we graag onze kennis en passie voor parels. Onze collectie biedt een breed scala aan kleuren en stijlen, perfect voor elke gelegenheid. Ontdek de magie van parels en vind jouw perfecte sieraad bij Zhen Zhu.