Verschillende vormen en soorten parels

Verschillende vormen en soorten parels

⁠De meeste mensen kennen een parel in een ronde bolle vorm, dit is de meest traditionele en oudste vorm. Maar inmiddels bestaan er ook echte parels die andere vormen hebben zoals ruitjes, hartjes, sterretjes, rechthoeken, vierkantjes en muntjes (plat en rond). Hoe kan dat?⁠ 

Inleiding

Parels zijn al eeuwenlang geliefd om hun tijdloze schoonheid en elegantie. Ze worden vaak beschouwd als de ultieme belichaming van verfijning en klasse. Maar wist je dat er verschillende soorten en vormen parels zijn, elk met hun eigen unieke kenmerken en charme? In deze blogpost, geschreven door Angelique Dieteren, de trotse eigenaar van Zhen Zhu en een van de beste experts op het gebied van parels in Nederland, nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van parels. We beantwoorden vragen zoals "Wat is de mooiste parel?" en "Hoe kun je zien of het echte parels zijn?" en geven je een diepgaand inzicht in de verschillende soorten en vormen parels die je kunt vinden.

Wat is de mooiste parel?

De schoonheid van een parel is subjectief en hangt af van persoonlijke voorkeuren. Echter, in de wereld van parels worden Akoya parels (zoutwaterparel) vaak beschouwd als de mooiste vanwege hun perfecte ronde vorm en hoge glans. Deze parels, voornamelijk afkomstig uit Japan, hebben een klassieke witte kleur met een subtiele roze of zilveren ondertoon. Ze worden vaak gebruikt in elegante en tijdloze sieraden zoals kettingen en oorbellen en ze zijn zeer prijzig.

Wat is de duurste parel?

De duurste parels zijn meestal de Zuidzee parels. Deze parels staan bekend om hun grote formaat en prachtige kleuren, variërend van wit tot goud. Zuidzee parels worden voornamelijk gekweekt in de wateren van Noord-Australië, Indonesië en de Filipijnen. Hun zeldzaamheid en de lange tijd die nodig is om ze te kweken, dragen bij aan hun hoge waarde. Een enkele Zuidzee parel kan duizenden euro's waard zijn, afhankelijk van de kwaliteit en grootte.

Wat is een barok parel?

Barok parels zijn parels met een onregelmatige vorm. In tegenstelling tot de klassieke ronde parels, hebben barok parels unieke en vaak grillige vormen die hen een bijzondere charme geven. Deze parels worden vaak gebruikt in moderne en artistieke sieradenontwerpen. Barok parels kunnen zowel in zoetwater als zoutwater worden gevonden en zijn geliefd om hun unieke uitstraling en karakter.

Hieronder vind je extra toelichting op verschillende vormen van parels

Biwa parel

Hoe kun je zien of het echte parels zijn?

Het onderscheiden van echte parels van imitatieparels kan lastig zijn, maar er zijn enkele methoden die je kunt gebruiken:

  1. Tandtest: Wrijf de parel zachtjes tegen je tanden. Echte parels voelen lichtjes korrelig aan, terwijl imitatieparels glad aanvoelen.
  2. Luster: Echte parels hebben een diepe, rijke glans en subtiele kleurtonen. Imitatieparels kunnen er vlak en levenloos uitzien.
  3. Gewicht: Echte parels zijn zwaarder dan imitatieparels gemaakt van plastic of glas.
  4. Vergrootglas: Onder een vergrootglas kun je de oppervlakte van de parel inspecteren. Echte parels hebben vaak kleine onvolkomenheden, terwijl imitatieparels perfect glad zijn.

Biwa parel oorbellen

Biwa parel armbanden

Biwa parel kettingen

Blister parel

Verschillende soorten parels

A1. Ronde parels

Ronde parels zijn de meest traditionele en gewilde vorm. Ze worden vaak gebruikt in klassieke sieraden zoals kettingen en oorbellen. Deze parels worden gevonden in zowel zoet als zoutwater oesters en hebben een perfecte ronde vorm dankzij de insertie van een kleine kraal in de oester.

A2. Barok parels

Barok parels hebben een onregelmatige vorm en zijn vaak uniek in hun uiterlijk. Ze kunnen verschillende vormen aannemen, zoals ovaal, druppelvormig of geheel onregelmatig. Deze parels worden vaak gebruikt in moderne en artistieke sieraden.

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels worden gekweekt in zoetwatermosselen en kunnen meerdere parels tegelijk produceren. Ze komen in verschillende vormen en kleuren, waaronder rond, ovaal en barok. Deze parels zijn meestal betaalbaarder dan zoutwaterparels. Door de grote variatie in kleur, vorm en betaalbaarheid zijn dit bij uitstek de parels die Zhen Zhu verwerkt in haar sieraden.

B1. Akoya parels

Akoya parels zijn voornamelijk afkomstig uit Japan en staan bekend om hun hoge glans en perfecte ronde vorm. Ze zijn meestal wit of hebben een champagne-ondertoon. Akoya parels worden vaak gebruikt in klassieke en elegante sieraden.

B2. Tahitian parels

Tahitian parels, ook wel bekend als zwarte parels, worden gekweekt in Frans-Polynesië. Ze komen in verschillende kleuren, waaronder diep zwart, donkergroen, grijs en bruin. Deze parels hebben een hoge glans en kunnen tot 20 mm groot worden.

B3. Zuidzee parels

Zuidzee parels zijn verdeeld in twee typen: goudkleurig en wit. Ze worden voornamelijk gekweekt in Noord-Australië, Indonesië en de Filipijnen. Zuidzee parels kunnen tot 22 mm in diameter groeien en komen in zowel perfecte ronde als barokke vormen.

A3. Keshi parels

Keshi parels, ook wel zaadparels genoemd, zijn kleine parels die ontstaan als bijproduct van de parelkweek. Ze staan bekend om hun unieke vormen en hoge glans. Keshi parels worden vaak gebruikt in artistieke en unieke sieradenontwerpen.

A4. Blister parels

Blister parels hebben een afgeronde bovenkant en een platte onderkant, en groeien vaak vast aan de schelp. Ze worden meestal gebruikt in sieraden waarbij de platte kant tegen de huid of een ander oppervlak ligt.

A5. Button parels

Button parels zijn rond met een platte onderkant en een bolle bovenkant, waardoor ze lijken op een knoop. Ze zijn ideaal voor gebruik in oorbellen en ringen.

A6. Coin parels

Coin parels zijn plat en rond, en worden gecreëerd door een platte ronde kern of weefsel in de oester te plaatsen. Ze worden vaak gebruikt in moderne sieradenontwerpen.

A7. Rice parels

Rice parels hebben een langwerpige vorm die lijkt op een rijstkorrel. Ze worden vaak gebruikt in kettingen en armbanden.

A8. Square parels

Square parels hebben een vierkante vorm en worden gevormd door een vierkante kern of weefsel in de oester te plaatsen. Ze zijn uniek en worden vaak gebruikt in eigentijdse sieradenontwerpen.

Blister parel oorbellen

Blister parel armbanden

Blister parelkettingen

Button parel

Herkenning en waarde van parels

Het is belangrijk om parels te kopen van een gerenommeerd en deskundig bedrijf zoals Zhen Zhu. Bij online aankopen moet er een duidelijk retourbeleid zijn en de mogelijkheid om geschillen op te lossen met een onafhankelijke externe partij. Voor parelproducten boven de €250 is het aan te raden om een certificaat van echtheid te vragen.

Conclusie

Parels zijn veelzijdige edelstenen die in verschillende vormen, kleuren en maten voorkomen. Of je nu de voorkeur geeft aan de klassieke ronde parels of de unieke barokke parels, er is altijd een parel die bij jouw stijl past. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende soorten en vormen van parels om de beste keuze te maken voor jouw sieraden. Bij Zhen Zhu delen we onze kennis en passie voor parels graag met jou, zodat je altijd de perfecte parel kunt vinden die jouw natuurlijke schoonheid en elegantie benadrukt.

Button parel oorbellen

Button parel armbanden

Button parelkettingen

Coin parel oorbellen

Coin parel oorbellen

\

Coin parel armbanden

Coin parelkettingen

Keshi parel

 

Keshi parel oorbellen

Keshi parel armbanden

Keshi parelkettingen

Nugget parel

 

Nugget parel oorbellen

Nugget parel armbanden

Nugget parelkettingen

Rectangular / rechthoekige parel

 

Rectangular parel oorbellen

Rice parel

 

Rice parel oorbellen

Rice parel armbanden

Rice parelkettingen

Square / vierkante parel

Square parel oorbellen

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is de mooiste parel?
De mooiste parel is subjectief, maar Akoya parels worden vaak beschouwd als de mooiste vanwege hun perfecte ronde vorm en hoge glans, maar zijn erg prijzig.

Wat is de duurste parel?
De duurste parels zijn meestal de Zuidzee parels, bekend om hun grote formaat en prachtige kleuren.

Wat is een barok parel?
Een barok parel is een parel met een onregelmatige vorm, vaak gebruikt in moderne en artistieke sieraden.

Hoe kun je zien of het echte parels zijn?
Echte parels voelen lichtjes korrelig aan wanneer je ze tegen je tanden wrijft, hebben een diepe glans en subtiele overtonen, en zijn zwaarder dan imitatieparels.

Bij Zhen Zhu nodigen we je uit om onze uitgebreide collectie van prachtige parels te ontdekken en de perfecte parel te vinden die jouw stijl en elegantie weerspiegelt.